Sağlık sektörü savunma sanayini değil, savunma sanayi sağlık sektörünü örnek alacak

Paylaş:

41. TÜSAP VİZYON TOPLANTISI; “SAĞLIK HİZMETLERİNDE SEVK ZİNCİRİ YÖNETİMİYLE, KORUYUCU SAĞLIK ENDÜSTRİSİ GELİŞTİRMEK” GÜNDEMİYLE YAPILDI


Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu:


“Sağlık sektörü savunma sanayini değil, savunma sanayi sağlık sektörünü örnek alacak”


Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık sektörünün uzun vadeli hedeflerle şekillendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Benim bugün iyi bir Sağlık Bakanı denmesine ihtiyacım yok, asıl önemli olan gelecekte sağlık sistemimizin nerede olacağıdır. Sağlık sektörü, savunma sanayini örnek almayacak; 10 yıl sonra savunma sanayi, sağlık sektörünü örnek alacak” dedi.


Türkiye Sağlık Politikalarında Yeni Dönem: Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Sevk Zincirinde Düzenlemeler Gündemde


Sağlık Hizmetlerinde Sevk Zinciri Yönetimiyle Koruyucu Sağlık Endüstrisi Geliştirmek konusunu tartışmak üzere sektörün önemli isimleri 41. TÜSAP Vizyon Toplantısı’nda bir araya geldi. Kapsamı bir tartışma ortamının sunulduğu toplantıda, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Işıl Maral, mevcut sistemin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kılınması adına atılması gereken adımları değerlendirdi.


41. TÜSAP Vizyon Toplantısı, 28 Şubat 2025 Cuma günü, Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantının açılışı TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın tarafından yapılırken, TÜSEB Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Işıl Maral ana konuşmacı olarak yer aldı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci’nin de katılım sağladığı toplantıda, “Sağlık Hizmetlerinde Sevk Zinciri Yönetimiyle, Koruyucu Sağlık Endüstrisi Geliştirmek” konusu ele alındı.


Açılışta konuşan TÜSAP Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, sağlık hizmetlerinde etkin sevk zinciri yönetiminin, koruyucu sağlık politikalarının başarısında kritik bir rol oynadığını vurgularken Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu da akademik kurumların sağlık politikalarının geliştirilmesindeki önemine dikkat çekerek, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.


Toplantının çalıştay bölümü İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Katılımcılar, koruyucu sağlık hizmetleri ve sağlık hizmetlerinde sevk zincirinin etkin yönetimi üzerine görüşlerini paylaştı. İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, etkin sevk zinciri yönetiminin hem hasta memnuniyetini artıracağını hem de sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağını vurguladı.


 


Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: “Bugünü Değil, Geleceği İnşa Ediyoruz!”


Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, toplantıda yaptığı kapanış konuşmasında, Türkiye’nin son 20 yılda sağlık alanında büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiğini ve dünyada örnek gösterilen bir sağlık sistemine sahip olduğunu vurguladı. Ancak, mevcut sistemin daha sürdürülebilir hale gelmesi için temel sağlık hizmetlerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.


“Birinci basamağın önemini artırmak için kararlı bir politika izliyoruz. Koruyucu sağlık hizmetleri ve sağlık okuryazarlığını geliştirmek, sistemin uzun vadeli başarısı için kritik öneme sahip” diyen Memişoğlu, “Aile hekimliğini güçlendirmek ve birinci basamak sağlık hizmetlerini daha verimli hale getirmek için teknolojik altyapıyı ve ekip çalışmasını geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.


Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık sektörünün uzun vadeli ve sürdürülebilir bir vizyonla yönetilmesi gerektiğini belirterek, kısa vadeli çözümler yerine kalıcı dönüşümlere odaklanılması gerektiğini vurguladı. “Sorunlarımızı hep beraber düzelteceğiz. Ben burada sizin adınıza Sağlık Bakanı olarak bulunuyorum. Korkmuyorum, cesaretimi hiç kırmıyorum” diyen Memişoğlu, Türkiye’nin sağlık alanındaki geleceğine dair çarpıcı bir öngörüde bulunarak “Bu ülkede sağlık sektörü savunma sanayini örnek almayacak, 10 yıl sonra savunma sanayi sağlık sektörünü örnek alacak” ifadelerini kullandı.


Kısa vadeli başarıların uzun vadeli dönüşümlerin önüne geçmemesi gerektiğini belirten Memişoğlu, “Katılımcılarıdan biri, siyasetçinin uzun vadeli çözümden ziyade çabuk sonuç alma yoluna gittiğini söyledi. Benim bugün iyi bir sağlık bakanı denmesine ihtiyacım yok. Ama ileride yaşlandığımda, geriye dönüp bakıldığında iyi bir sağlık bakanıydı denmesine ihtiyacım var” diyerek kalıcı ve sürdürülebilir reformların önemini vurguladı.


TÜSEB Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Işıl Maral: “Sağlıkta Geleceği Şekillendirmek İçin Sevk Zincirini Güçlendirmeliyiz!


TÜSEB Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Işıl Maral, Türkiye’de sağlık hizmetlerinde sevk zincirinin etkin işlemesi gerektiğine dikkat çekerek, birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtti. Maral, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından hastaların doğrudan ikinci ve üçüncü basamağa yönelmesi yerine, birinci basamak tarafından yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.


Başkan Maral, sağlık hizmetlerindeki mevcut durumu verilerle ortaya koyarak, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sistemdeki yeri ve önemi hakkında önemli bilgiler paylaştı: “2023 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de toplam 855.343 sağlık çalışanı bulunurken, bunun 131.762’sini hekimler oluşturuyor. Bu hekimlerin 26.403’ü aile hekimliği birimlerinde görev yaparken, 95.893’ü hastanelerde, 9.466’sı ise diğer kurumlarda hizmet veriyor. Türkiye genelinde aktif çalışan her bir aile hekimine düşen nüfus ortalama 3.233 kişi iken, İstanbul’da bu sayı 3.522’ye çıkıyor. Orta Anadolu ise 3.034 kişi ile en düşük orana sahip bölge olarak öne çıkıyor.”


Sağlık sisteminde artan hasta başvurularına da dikkat çekerek, sevk zincirinin etkin kullanılmamasının bu tabloyu daha da ağırlaştırdığına işaret eden Maral konuşmasını şöyle sürdürdü: “2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de toplam 973.519.087 hekime başvuru gerçekleşirken, bu başvuruların 552.397.851’i ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına, 421.121.236’sı ise birinci basamak sağlık hizmetlerine yapıldı. 2002 yılında kişi başına düşen hekime başvuru sayısı 3,1 iken, 2023’te bu rakam 11,4’e yükseldi. Diğer yandan birinci basamak sağlık hizmetlerinde ise kişi başına başvuru sayısı 2002’de 1,1 iken, 2023 yılında 4,9’a çıktı”.


Bu verilerin, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin ve sevk zincirinin doğru işlemesinin önemini ortaya koyduğunu belirten Maral, “Hastaların doğrudan hastanelere gitmesi yerine, öncelikle aile hekimleri tarafından değerlendirilmesi ve gerektiğinde sevk edilmesi, hem sağlık sisteminin verimli işlemesini sağlayacak hem de hasta memnuniyetini artıracaktır” dedi.


 


Seçkin davetli kitlesinin katılımıyla gerçekleşen bu kapsamlı toplantı, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği (TİSD), Roche, Yerlika, IQVIA, Biogen, UCB, Meditel, One Dose, Bayer ve AstraZeneca’nın katkılarıyla düzenlendi.


Sağlık sektörünün tüm taraflarını temsil eden Kamu, üniversite, yatırımcı sektör kuruluşları ve STK yöneticilerinden oluşan 100’e yakın üst düzey davetliye yöneltilen 15 soruluk anket ve yorumlarla gerçekleşen TÜSAP raporu, davetliler ve sektör temsilcileriyle paylaşılacaktır.


TÜSAP Vizyon Toplantıları hakkında daha fazla bilgi almak ve geçmiş toplantıların raporlarını incelemek için tusap.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.


 


 


 


TÜSAP Yürütme Kurulu



  • Dr. Sabahattin AYDIN / T.C. Sağlık E. Bakan Yardımcısı (Yürütme Kurulu Başkanı)

  • Dr. Kemal MEMİŞOĞLU / T.C. Sağlık Bakanı

  • Doç. Dr. Şuayıp BİRİNCİ / T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı

  • Dr. Reşat BAHAT / OHSAD Genel Başkanı

  • Dr. Haluk ÖZSARI / Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Genel Sekreteri

  • Doç. Dr. Abdullah Emre GÜNER / İstanbul İl Sağlık Müdürü

  • Feyzullah AKBEN / Satur Yönetim Kurulu Başkanı

  • Ufuk EREN / Volitan Global CEO

  • Savaş MALKOÇ / İEİS Genel Sekreteri